Τάβλι

Τάβλι

Πόρτες, Πλακωτό, Φεύγα ή Εναλλάξ; Παίξε ελληνικό τάβλι, φέρε εξάρες και κέρδισε!
Το αγαπημένο σας τάβλι γίνεται τώρα ακόμη πιο συναρπαστικό!
Αποδείξτε τις στρατηγικές σας ικανότητες καθώς και την τύχη σας στα ζάρια προσκαλώντας τους φίλους σας σε μια παρτίδα πόρτες, πλακωτό ή φεύγα και διασκεδάστε παίζοντας!
Κερδίστε το ένα παιχνίδι μετά το άλλο για να ξεκλειδώσετε νέα, συναρπαστικά επίπεδα και να λάβετε συμμετοχή σε μεγάλα τουρνουά εναντίον άλλων επίδοξων διεκδικητών του τίτλου.
Μοναδικές παρτίδες και μεγάλα τρόπαια σας περιμένουν - είστε έτοιμοι?



Διαθέσιμο σε:

Μια ματιά στο παιχνίδι

Πώς να παίξετε Τάβλι

Πώς παίζονται οι Πόρτες;

Κανόνες:Ένας παίχτης έχει πόρτα σε μια θέση όταν σε αυτή έχει δύο ή περισσότερα πούλια που σημαίνει ότι ο αντίπαλος δεν μπορεί να βάλει δικό του πούλι. Οι πόρτες χρησιμεύουν ως εμπόδιο για τον αντίπαλο και ως "πάτημα" για τον άλλο.

Στήσιμο:Ο κάθε παίχτης έχει μπροστά του την περιοχή μαζέματος ενώ απέναντι του την περιοχή εκκίνησης, που σημαίνει ότι η περιοχή εκκίνησης του ενός είναι η περιοχή μαζέματος του άλλου. Η αρχική θέση στα πούλια φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:

Χτύπημα: Όταν ένα πούλι βρίσκεται μόνο του σε μια θέση ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα, με την κατάλληλη ζαριά βέβαια, να το "χτυπήσει" και να το "δώσει στο χέρι" του άλλου. Όταν λοιπόν ένας παίχτης έχει ένα ή περισσότερα πούλια στο χέρι δεν μπορεί να κάνει καμία κίνηση αν πρώτα δεν βάλει αυτά τα πούλια πάλι στο παιχνίδι. Τα χτυπημένα πούλια μπαίνουν στην περιοχή εκκίνησης ανάλογα με το ζάρι. Υπάρχει περίπτωση να "χάσει τη σειρά του" αν οι πόρτες του αντιπάλου δεν του επιτρέπουν να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει την μία από τις δύο ενδείξεις των ζαριών και τότε πρέπει να τοποθετήσει το πούλι. Επίσης υπάρχει περίπτωση να έχει ο αντίπαλος πόρτες και στις έξι θέσεις και τότε δεν είναι αναγκαίο να παίξει ο αντίπαλος παρά μόνο να περιμένει να του "ανοίξει" ο άλλος.

Μάζεμα:Ένας παίχτης μπορεί να ξεκινήσει το "μάζεμα" όταν έχει φέρει όλα τα πούλια του στην περιοχή μαζέματος. Αυτό μπορεί να διακοπεί από τον αντίπαλο αν του χτυπήσει ένα ή περισσότερα πούλια που σημαίνει ότι του τα ξαναγυρίζει στην αφετηρία.

Πώς παίζεται το Πλακωτό;

Ένας παίχτης έχει πόρτα σε μια θέση όταν α) έχει δύο ή περισσότερα πούλια σ' αυτή και β) όταν έχει "πλακώσει" ένα πούλι του αντιπάλου με ένα ή περισσότερα δικά του.

Στήσιμο:Ο κάθε παίχτης έχει την περιοχή εκκίνησης του μπροστά του και ακριβώς απέναντι του την περιοχή μαζέματος του, η οποία αποτελεί και περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου αντίστοιχα.

Η κίνηση τους είναι κυκλική, του ενός σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού και του άλλου αντίθετα από αυτούς. Τα 15 πούλια του κάθε παίχτη τοποθετούνται όλα στην πρώτη θέση. Tο τελευταίο πούλι που θα μείνει στην αρχική θέση λέγεται "μάνα", ενώ το προτελευταίο "παραμάνα".

Παιχνίδι:Όταν ένα πούλι βρίσκεται μόνο του σε μια θέση ο αντίπαλος έχει το δικαίωμα να το “πλακώσει” και έτσι κάνει μια πόρτα. Ο κάθε παίχτης έχει το δικαίωμα να αρχίσει το μάζεμα όταν έχει φέρει όλα τα πούλια του στην περιοχή μαζέματος του και δεν του έχει πλακώσει κανένα πούλι του ο αντίπαλος. Αν κατά την διάρκεια του μαζέματος του πλακώσει κάποιο πούλι ο αντίπαλος τότε σταματάει το μάζεμα μέχρι να ελευθερωθεί το πούλι. Όταν ένας παίχτης πλακώσει την “μάνα” του αντιπάλου τότε το παιχνίδι είναι σχεδόν σίγουρο ότι χάνεται διπλό. Κι αυτό γιατί έχει το πλεονέκτημα στο μάζεμα να “σπάει” τα πούλια του πάνω στη μάνα μέχρι να μαζέψει και το τελευταίο. Η μόνη θεωρητικά μικρή πιθανότητα να λήξει το παιχνίδι με διαφορετικό αποτέλεσμα είναι κι ο αντίπαλος να πιάσει την μάνα του άλλου, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσει να μαζέψει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος και έτσι θα έχουμε ισοπαλία. Από την άλλη αν ο ένας παίχτης αφήσει πιο γρήγορα την μάνα του άλλου τότε αυτόματα χάνει και το παιχνίδι διπλό.

Πώς παίζεται το Φεύγα;

Κανόνες:Το πρώτο πούλι που ξεκινάει από την αφετηρία πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι την περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου για να έχει το δικαίωμα να κινήσει και τα υπόλοιπα πούλια του ο παίχτης. Ο κάθε παίχτης εφόσον το πρώτο του πούλι έχει φτάσει στην περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου τότε έχει το δικαίωμα να καταλάβει όλες τις θέσεις στην περιοχή εκκίνησης του εκτός από μια, όποια επιλέξει αυτός κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ότι τον συμφέρει. Έτσι υπάρχει περίπτωση να σχηματίσει “εξάπορτο” που σημαίνει ότι ο αντίπαλος δεν μπορεί να “περάσει” και πρέπει να περιμένει να του “ανοίξει”.

Στήσιμο:Η περιοχή εκκίνησης του ενός παίχτη είναι διαγωνίως απέναντι από του αντιπάλου, ενώ η περιοχή μαζέματος είναι ακριβώς απέναντι από την περιοχή εκκίνησης του καθενός.

Στο Φεύγα η φορά της κίνησης είναι και για τους δύο η ίδια, αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού μαζί με το ότι το κάθε πούλι καταλαμβάνει μια θέση χωρίς να έχει το δικαίωμα ο αντίπαλος να το “χτυπήσει” ή να το “πλακώσει”. Οι πόρτες στο Φεύγα δηλαδή γίνονται με μονά πούλια.

×